Gå ner i vikt innan du tränar magen


Roger, som har prenumererat på nyhetsbrevet ett tag, har redan gått ner imponerande 13,5 kg och förlorat åtskilliga centimetrar runt midjan (helt utan min inblandning, bör tilläggas).

Han har en fråga om hur han kan träna magen efteråt:

===

Hej Mathias.

Är lite halv nybörjare på det är med träning å gym.

Har varit med i ***** och lyckades komma en bit på vägen.

Läser och studerar ämnet så fort jag får chansen till det.

Är en kille på 47 år som inte har tagit så bra hand om min kropp som jag borde. Har mera brytt mig om att mina barn har haft det så bra det går. Men har kommit till någon typ av brytpunkt i livet eller insikt.

Har haft sjukt mycket problem med min rygg o.s.v.

Men all min ryggvärk är nästintill försvunnen med hjälp av gymträning. Är 177 lång och vägde som mest 101,5 kg idag väger jag ca 88.

Känner för att typ ta nästa steg i träning och kost för att komma närmare den jag vill vara. Tänker inte tävla i nån fitness eller bodybuilding-tävling.

Däremot tänkte jag ta guld i måbra-tävlingen.

Så min fråga till dig.

Är det en bra fortsättning för mig att till att börja med hoppa på din 8 veckors magträningsresa. Och blanda in den i mina nuvarande övningar.

Kanske är ett steg i rätt riktning.

Håller även på att läsa din bok just nu (Pump och Magnesium: Volym 1)

===

Optimalt vore egentligen att träna bålen i samband med viktminskning. Från start.

Det framgår inte av ditt mail om du har gjort det.

Förutsätter därför inte att du inte har gjort det, utan vill bara vara tydlig med min ståndpunkt. Att träna bålen är inte bara relevant när fettprocenten gör att magmusklerna framträder visuellt. Det är alltid relevant, särskilt vid ryggsmärta.

Hur som helst, tillbaka till frågan:

Jag vet inte hur ofta du tränar idag eller hur ofta du har möjlighet att träna totalt.

Men här är vad jag vet:

8 veckors bålträning är på 2 intensiva pass/vecka.

Och jag tycker inte bara att du kan träna något annat, vid sidan om, utan jag rekommenderar det. Optimalt är om du utöver det kan träna iallafall 1-2 pass till.

Kan du träna ett till två pass till?

Vet du hur du ska lägga upp din basträning (övningsval, reps, set, vila)?

Och vill du veta hur ökad bålkontroll, ökad bålstabilitet och styrka i de inre magmusklerna kan hjälpa dig att bli starkare även i övningar som djupa knäböj?

Då är det här ett program som kommer hjälpa dig att ta dig vidare.

Men som jag skrev tidigare:

En stark bål är alltid viktigt, inte minst om du har haft stora besvär med ryggen.

Har du akuta besvär däremot, så rekommenderar jag först kontakt med ortopedläkare eller fysioterapeut. Är skoven daterade och inte högaktuella, men du återhämtar dig från det ännu och känner att styrketräning fort. hjälper, då är du varmt välkommen.

Många klienter som är nöjda med sina resultat har en sak gemensamt:

Man har försökt på egen hand flera gånger.

Med blandade resultat. Men till slut har man nått en brytpunkt och bara bestämt sig. Majoriteten har också en eller flera skador i bagaget, ibland också sjukdomar.

Äntra 8 veckors bålträning:

Jag bryr mig inte om varför du har misslyckats tidigare.

Jag bryr mig inte om vad du har fått höra från andra, om dina mål, tidigare.

Om du scrollar till vecka 4-5 i programmet så visar jag dig exakt – oavsett vad som har strypt dina resultat tidigare – hur du kan skriva om mallen för dina fysikaliska förutsättningar för att ta dig in i gymmet, premiera målet, och få ut mest av passen.

Detta är inte något som har kommit till mig med enkelhet.

Faktum är att jag själv har kämpat enormt med bålaktivering i många år.

Innan jag förstod grejen.

Och nu då?

Jag följer en kort men enkel aktiveringsmetod, som du hittar inuti 8 veckors bålträning, som gör att detta aldrig är någon stor utmaning längre. Jag behöver inte tänka på när jag ska andas in, hur jag ska träna magen efteråt smartast eller hur jag andas ut (om du inte brukar tänka på det utan bara håller andan så länge du kan, då är detta en viktig läxa för dig). Och jag får nästan alltid lyriska recensioner från elever som jag har lärt den här metoden, redan efter ett par pass, eftersom det är ett så enkelt tips som vem som helst kan följa och lära sig av. Och skillnaden brukar vara enormt stor redan då.

Hur som helst, det är en av många nya saker i det här programmet.

Deadline kryper sig allt närmare och imorgon onsdag är sista chansen att haka på.

Här är länken:

https://mzfitnessconsulting.thrivecart.com/8-veckors-bltrning

Till nästa gång.

Din coach,

– Mathias Zachau

Om författaren

Mathias Zachau

Mathias Zachau är en idrottsfysiolog med en filosofie kandidatexamen i idrottsvetenskap (BSc Sport Science). Han har tidigare varit chefredaktör för fitnessmagasinet Iron Man och har under nästan 15 år bevakat träningsbranschen ur ett vetenskapligt perspektiv genom magasin, poddar och sociala medier. Med erfarenhet från smärtkliniken Ortopedmedicinska Institutet, där han samarbetade med patienters vårdgivare, arbetar Mathias idag som fysiolog och styrkecoach på Atletakademin i Göteborg. Han utbildar också framtidens tränare i evidensbaserad praktik och styrketräningens fysiologi. Som värd för podden Kraftsport och Vetenskap, delar Mathias sin passion för att hjälpa människor nå sina träningsmål. När han inte coachar, dricker han kaffe till suggestiva beats, lyfter tungt eller springer i skogen.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler:

Har du viljan, har vi vetenskapen

Är du redo att ta nästa steg?